Bursa Turu

Bursa

Tur Programı
(Bursa Şehir Turu, Tam Gün, Öğle Yemeği Dahil)
Kişi Başı: 350 TL
Tophane, Ulu Cami, Koza Han, Kapalı Çarşı, Yeşil Cami

Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Bursa, hem tarihi yapıları hem doğal güzellikleri hem de pek çok merkezden ulaşım kolaylığı sayesinde ilgi çekici şehirlerden biridir. Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması, köklü tarihini en kısa şekilde özetlerken, Bursa’da gezilecek yerler hakkında da ipucu vermektedir. Kervansarayları, yüzyıllık camileri, hanları, hamamları, tarihi köyleri ve sokakları ile yerli ve yabancı turiste görülecek çok sayıda yer vadetmektedir

2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler sıralamasında tüm dünyada 28. sıraya yerleşen Bursaaynı konunun Türkiye sıralamasında 1. olarak yer almıştır. Toplam nüfusu 2017 verileriyle 2.842.547 kişi olan Bursa’da yaşam alanının 10.882 metrekarelik bir yüzölçümüne yayılmasının da bu sıralamada etkisi büyüktür. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan Bursa şehrinde bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar‘dandır. Bu arkeolojik buluntu yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 7 bin yıllıktır. Ayrıca Bursa ve civarında M.Ö 4000’lerden itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmıştır, fakat yöreye ait kesin bilgiler M.Ö 700’lere dayanmaktadır. Homeros, bölgeden “Mysia” olarak söz etmektedir.

Osmanlı’nın altı sultanının kabrine ev sahipliği yapan kent, imparatorluğun ilk başkentidir. Bursa surlarının tarihiyse Osmanlı’dan daha eskiye dayanmaktadır. Kent merkezi külliyeler ve türbeler açısından oldukça zengindir. Bu külliyelerde Osmanlı’nın ilk hastanesi bulunmakta ve tıp eğitimi verilmekteydi. Kentteki camiler ise İslam aleminde oldukça kutsal kabul edilir. Tüm bu geçmişi süresinde önemli bir ticaret merkezi olan Bursa, özellikle 1960’lardan sonra yapılan yatırımların da etkisiyle günümüzde de bu durumunu halen korumaktadır. Türkiye’nin en önemli sanayi şehridir. Otomotiv, tekstil, makine ve gıda sanayi sektörlerinde söz sahibidir. Ancak geçmişinde önemli bir yere sahip olan ipek üretimi ve bıçakçılık günümüzde pek rağbet görmemektedir. 1961 yılında kurulan Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi Bursa

Organize Sanayi Bölgesi ile daha sonra oluşan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ve özellikle İzmir ve Ankara yollarının çevresi Bursa’da sanayileşmenin yoğun olduğu yerlerdir. Zengin kültürü, güçlü ekonomisi ve eşsiz doğası ile Türkiye’nin en güzel kentlerinden biri olan Bursa; Avrupa, Rusya ve Kuzey Afrika pazarları açısından stratejik bir öneme sahiptir. Sanayinin kalbi olan kent, gelişmiş altyapısıyla çok önemli üretim ve ticaret merkezlerinden biridir. Bu özellikleriyle dikkatleri çeken Bursa, alternatif turizmin ise vazgeçilmez adreslerindendir.

Bursa, kültürümüzde önemli yere sahip Hacivat ve Karagöz’ün memleketi olarak da bilinir. Uludağ’a sırtını veren bu kent, Marmara’ya yüzünü dönmüştür. Verimli ovası, termal kaynakları, gölleri ve tarihi değerleriyle Türkiye’nin en büyük ve en önemli kentlerindendir. Dünyanın en hızlı gelişen kentleri arasındadır. Bursa ekonomisinin ikinci önemli kalemi ise turizmdir. Sahip olduğu kervansaraylar, camiler, hanlar, parklar, kaleler, hamamlar ve tarihi köyleri, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin burayı ziyaret etmesini sağlamaktadır. Tüm bu sahip olduğu özelliklerle 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Bursa, 2014’te ise Dünya Mirası olarak tescil edildi.

Sadece yapılarıyla değil, İskender kebap ya da kestane şekeri gibi lezzetleri, Karagöz Gölge Oyunu gibi gelenekleri ya da Uludağ gibi bir kış sporları merkezine sahip oluşu da Bursa’nın dünya çapında üne kavuşmasını sağlamaktadır.